Första måndagen efter den 20 september kl. 07.00 går startskottet. Då är dags för hummerfiske i Bohuslän, en premiär som är på riktigt, dvs. en lagstadgad sådan, till skillnad från kräft- och surströmmingspremiärer som numera bara bygger på tradition. Imorse klockan sju fick alltså förhoppningsfulla fiskare lägga i sina tinor – det är hummerpremiär!

Igår var det förväntan i luften. Förberedelserna var många och noggranna. Det gällde att vara startklar i tidig timma idag. Alla hummerfiskare har sina idéer om burstorlekar, fiskplatser och agn. Att agna med makrill är ett framgångsrecept för att locka havets svarta guld in i burarna, anser många fiskare.

Hummerfiske i Bohuslän – en högtid

Hummerpremiären är en lika stor högtid på Västkusten som älgjakten är i norr och traditionerna är starka.

Sveriges isfriaste kuststräcka, där det rena salta och varma Atlantvattnet som kommer in med golfströmmen skapar perfekta förutsättningar för ett rikt (och välsmakande) hummerbestånd – det är en av förklaringarna till att Bohuslän har blivit ett riktigt hummerparadis. Svenska humrar finns mestadels utmed kusterna vid Skagerack, Kattegatt och norra Öresund.

Enligt traditionella recept kokas hummern i mörk lager för att frambringa en mustig smak och avnjuts sedan gärna med en ljusare ölsort för att balansera sältan och lyfta smakerna från skaldjuret.

Dyrgripar

Hummer är en lyxvara varför det är mycket pengar på spel. Enligt Magnus på Göteborgs fiskauktion brukar de första humrarna säljas för ca 1.000 kr/ kg den första veckan. 2012 gjordes en toppnotering på 102.000 kr! Men efter någon vecka dalar priset – för att åter öka vid nyår för alla de som tycker hummer är ett måste till nyårssupén.

Fisket efter hummer fortsätter sedan fram till Valborgsmässoafton, alltså den 30 april. Man får sumpa hummer (bevara i burar i vattnet) fram till den 10 maj. Efter det finns det alltså ingen färsk svensk hummer att köpa förrän efter nästa hummerfiskepremiär i september.

Minimimåttet viktigt

För att skydda arten och inte fånga för små humrar som ännu inte reproducerat sig, finns ett minimimått att rätta sig efter: 8 centimeter mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Om detta mått är mindre skall hummern genast släppas tillbaka i havet. Detta gäller även honor med yttre rom, allt enligt Fiskeriverkets förordningar.

Hummerfiskare är en olycksdrabbad grupp

För Sjöräddningssällskapet väntar en period med mycket att göra, då hummerfiskare (framför allt fritidsfiskare) är en olycksdrabbad grupp. Förra året ryckte de ut över 40 gånger under hummerfiskets första veckor. Sjöräddningssällskapet jobbar hårt med att informera om sjösäkerhet för att förebygga olyckor. Varje år fäster de vattentäta mobilfodral på hummertinor runt om på Västkusten dagarna före premiären, för att uppmärksamma hummerfiskare om vikten av att kunna larma om olyckan skulle vara framme.

Hummerturism

I princip samtidigt som de första burarna sätts ut går också startskottet för tre intensiva månader av bohuslänsk hummerturism – en näring som växer sig starkare för varje år. Det svenska hummerfisket lockar nämligen alltfler turister till Bohuslän, såväl svenska som utländska besökare som vill vara med och fiska havets guld.

Stor internationell uppmärksamhet

Bohuslän har fått stor uppmärksamhet de senaste åren i internationell media. Bland annat har Bohuslän blivit utsett till världens sjunde vackraste vildmarksområde av CNN. Landskapet har också blivit omskrivet i Times, Lonely Planet Traveller magazine och National Geographic traveller.

Nu är det dags för hummerfiske i Bohuslän

Hummerfakta

Svenska humrar finns utmed kusterna i Skagerak, Kattegatt och norra Öresund. Hummern kan ofta upplevas som svart men har flera färgpigment, främst rött och blått. Vid kokning blir den röd. En svensk hummer skiljer sig från en amerikansk bland annat genom att den har tydligare färger och större klor. För att fångas måste hummern ha en ryggsköld på minst 8 centimeter. Sedan 2011 är det inte längre tillåtet för privatfiskare att sälja hummer.

En hummer väger normalt ungefär 300 gram men kan väga upp till fem kilo och vara 50 år gammal. Hummern har avnjutits som delikatess sedan 1600-talet och är mycket god naturell efter kokning men kan även gratineras, grillas och användas som smakhöjare och/eller i soppor.

  Hotell i Bohuslän

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B i Bohuslän

Källa: Svensk Fisk, Sjöräddningssällskapet, Västsvenska Turistrådet, Carlsberg Sverige; bilder: Jonas Ingman/Västsvenska Turistrådet