StartGotlandGotlandsbåten gör entré i Gotlandstrafiken

Gotlandsbåten gör entré i Gotlandstrafiken

Den 28 april gör Gotlandsbåten AB entré i Gotlandstrafiken. Då inleds en ny era i färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet när det blir konkurrens för första gången på 49 år. Samtidigt får Västervik återigen efter 29 år en förbindelse till Gotland.

Ingen konkurrens sedan april 1967

Den 3 april 2016 seglade Gotlandsbåtens färja HSC Express in i Östersjön för första gången. Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet har inte varit konkurrensutsatt sedan april 1967. Sedan 1971 har trafiken varit statligt upphandlad och reglerad med ett konkurrensdirektiv. Konkurrensdirektivet togs bort av regeringen i juni 2009.

Den gotländska turismen ska växa i samma takt som övriga Sverige

Sedan dess har gotländska intressen med den gotländske entreprenören Pigge Werkelin i spetsen verkat för konkurrerande trafik mellan Gotland och fastlandet för att den gotländska besöksnäringen och turismen ska växa i samma takt som övriga Sverige under den viktiga sommarhögsäsongen.

Det blir besöksrekord på Gotland

– Konkurrensen har redan haft verkan. Vi tillför ca 300.000 nya passagerarplatser i marknaden med låga priser, just nu till 1978 års prisnivå. Vår konkurrent tillför strax över 100.000 nya platser bara under absoluta högsäsongen på Nynäshamn, säger Ralph Axelson VD för Gotlandsbåten. Att det blir besöksrekord sommaren 2016 på Gotland är redan klart, avslutar Ralph Axelson.

Nytt rederi – med hemort Uppsala!

Det är också första gången på väldigt många år som Sverige får ett nytt rederi med passagerarfärja av den här storleken. HSC Nordic är ett svenskflaggat rederi och bilfärjan HSC Express världens första med hemort Uppsala!

354 enkelturer under sommaren

Premiärturen torsdag 28 april går mellan Nynäshamn-Visby. Totalt kommer 354 enkelturer att köras under säsongen som sträcker sig fram till 4 september. Hälften av turerna går mellan Nynäshamn-Visby och hälften mellan Västervik-Visby.

Mer info och bokning

www.gotlandsbaten.se

  Hotell på Gotland

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B på Gotland

https://youtu.be/G9B_zePQlfs

Källa och bild: Gotlandsbåten

Andra artiklar