Malmö

Öresundsbron, bild: Carina Nordgren

Malmö bör du besöka om du vill uppleva ett mer kontinentalt Sverige. Här finns det traditionella kvarterspubar (utan utkastare, t.o.m. på en lördag natt), tutande bilhorn, hundar som får springa fritt (på norra delen av Ribersborgsstranden), bagerier som kallar sig för ”brödbutik” och bussförare som spelar arabisk musik i sina radioapparater. Vissa restauranger har en gemensam toalett för män och kvinnor, och ibland lägger servitören sin hand på gästens axel när han betjänar honom.

Perfekt för cyklister och badälskare

Malmö har många stora torg, breda gator och fashionabla boulevarder. Det finns gott om utrymme överallt, även i centrum. Staden är därför ett paradis för cyklister och rankas som en av de tio mest cykelvänliga städerna i världen.

På sommaren bör du inte glömma dina badkläder. Mitt i stan finns det nämligen en stor sandstrand vid Öresundet. Den heter Ribersborgsstranden, men de flesta brukar bara kalla den ”Ribban”. För kallvattenentusiaster finns det även en vinterbadanläggning, bastu, café och restaurang som heter Ribersborgs Kallbadhus.

I reseguider får Malmö vanligtvis betydligt mindre utrymme än Stockholm och Göteborg eftersom Malmös betydelse och attraktionskraft ofta underskattas.

Västra Hamnen med Turning Torso

Ett mycket modernt och arkitektoniskt intressant bostads- och kontorsområde har vuxit fram på ett före detta varvsområde (Kockums). Det nya kvarteret har den 190 m höga Turning Torso som sin landmärke. Området kallas Västra Hamnen. På sommaren kan man se otaliga segel- och motorbåtar framför de ljusa vita fasaderna av de omgivande kontorsbyggnaderna – det är en perfekt reklam för en sommarsemester i Malmö.

Gamla Staden

I skarp kontrast till den mycket modern Västra Hamnen finns Gamla Staden, Malmös gamla stadsdel. Här står många byggnader som är flera hundra år gammal, inklusive skånska korsvirkeshus och snygga hus av mörkrött tegel från hansetiden. Dessa byggnader är ofta integrerade i moderna vinterträdgård och glaskonstruktioner.

Gamla byggnader står ofta bredvid nya (ett bra exempel är Malmös centralstation) och höjden på byggnaderna varierar stort, med trevåningshus bredvid hus med fem eller sex våningar. Blandningen av stilar, färger och höjdar resulterar i en färgglad, livlig centrum. Denna glädjande blandning fortsätter även i en mycket varierande bebyggelse i Västra Hamnen.

Tyvärr försvann hela kvarter i Malmös rivningsexcesser mellean 1955 och 1980. Då hette det ”totalrenovering”. Små hus, där hantverkare, arbetstagare och Malmös bohème levde, fick ge plats åt gigantiska hotell, kontor- och shoppingkomplex. Detta vansinne stoppades i början av åttiotalet. Att det stoppades var delvis ett resultat av insikt men berodde också på att staden hade fått ekonomiska problem p.g.a. varvskrisen. Lyckligtvis överlevde några av Malmös ursprungliga byggnader.

Stadsrundtur med busslinje nr. 3

En billig stadsrundtur kan göras genom att hoppa på buss nr. 3 (”ringlinjen”), som går i en cirkel runt centrala Malmö. Den bästa platsen att börja rundturen är centralstationen.

Kort resa över Öresundsbron till Köpenhamn

När du tillbringar några dagar i Malmö, bör du ta chansen att besöka Köpenhamn. Du behöver bara ta dig över Öresundsbron – med bil, buss eller tåg. Bussen (line 999) tar c:a 60 minuter och tåget (Öresundstågen) c:a 35 minuter från centralstationen till centralstationen.

Skåne

Malmö hör till Skåne, en region med lång historia, blomstrande kultur och hyllade mat. Det noteras ofta att Skåne är både svensk och litet dansk – här kan man uppleva ”det bästa av två världar” (varumärket Skåne).

Mer info

www.malmo.se


  Hotell i Malmö

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B i Malmö


Bild av Öresundsbron: Carina Nordgren