StartVästergötlandKaféstaden Alingsås lockar fler turister

Kaféstaden Alingsås lockar fler turister

Alingsås lockar turister, det är ett som är säkert. Även om det inte finns några säkra jämförelsetal är bilden av årets sommar sådan att allt fler besöker vår stad.

Sallys café i centrum

– Vissa dagar i sommar har det känts som att det varit fler turister än alingsåsare här, menar Suleyman ”Sulan” Aydin på Sallys café.

Många som gått Kungsgatan upp, eller någon annan Alingsåsgata ner för den delen, har säkert märkt att det inte bara varit alingsåsare i staden under sommaren.

Välkände ”Sulan” som är en av de som driver Sallys café i centrum, kan bekräfta den bilden ytterligare.

– Vi har haft en bra sommar, och det roliga är att det varit många från olika länder här. Det har varit fransmän, amerikanare, tyskar – och vissa dagar i sommar har det känts som att det varit fler turister än alingsåsare, menar han.

Modebutiken Karin S

Karin Sandgren som driver modebutiken Karin S har också uppfattat att det kommit en hel del kunder utifrån. Men menar att det är långt ifrån bara utländska turister som kommer.

– Jag tycker vi lyckas bra i Alingsås med att samarbeta för att bli en ännu bättre shoppingstad och det är många gånger det kommer människor från Göteborg, Trollhättan och platser ännu längre bort för att handla i Alingsås. Samtidigt kan vi nog bli ännu bättre på samarbete, både handeln och kommunen – för vi är en fin stad med stor potential, menar hon.

Turistbyrån har haft en jämn tillströmning av turister under juli månad

På Turistbyrån finns inga säkra siffror på hur stor tillströmningen av turister varit under sommaren, vilket dels beror på att långt ifrån alla besökare passerar turistbyråns lokaler – och dels på att besöksräknaren legat nere sedan flytten till Estrad.

Under juli månad har personalen dock fört statistik manuellt över turister som kommit in till dem för hjälp eller tips. Utfallet där landade i 1250 svenska turister, 160 tyska, 20 amerikaner och 112 stycken som kategoriserats ”övriga Europa”.

– Det speglar inte hela bilden men vad den säger är att vi haft en jämn tillströmning av turister över hela månaden och den allmänna känslan och det alingsåsare förmedlar är att intresset från Alingsås tycks öka något jämfört med tidigare år, menar Carina Lundgren på Alingsås turistbyrå.

Mer info

www.alingsas.se

  Hotell i Alingsås

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B i Alingsås

Källa: Alingsås kommun

Andra artiklar