StartSkånePettson och Findus – en lekutställning på Kulturen i Lund

Pettson och Findus – en lekutställning på Kulturen i Lund

Det här blir Kulturens tredje lekutställning med miljöer från kända barnböcker, efter succérna Emil! och Alfons Åberg fyller år!. Den här gången är det de fantasifulla teckningarna i Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus som återskapas i utställningen. Scenografin har gjorts av Tor Svae, i samarbete med Sven Nordqvist.

Pettsons gård med hönshus, snickarbod och utedass

När man kliver in i utställningen kommer man in på Pettsons gård, med hönshus, snickarbod, utedass och förstås huset där han bor tillsammans med katten Findus.

I hagen utanför går grannens tjur, som är en viktig karaktär i boken Pannkakstårtan.

I sjön ligger ekan som Pettson och Findus tar en fisketur med i boken Stackars Pettson.

Lite här och var ser man mucklor, de små varelserna som Findus leker och pratar med. Det blir en rolig utmaning för barnen att försöka hitta alla mucklor.

En stor målning av  Sven Nordqvist

Sven Nordqvist har också gjort en stor målning speciellt för utställningen, ett landskap som blir en härlig bakgrund till de uppbyggda miljöerna. Den stora nya bilden är full av kluriga detaljer, precis som vi är vana vid från Pettson och Findus-böckerna.

– Det fina med Sven Nordqvists bilder är ju att de fortsätter överraska. Man upptäcker nya detaljer varje gång man tittar, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningsproducent.

Med vår tredje lekutställning ger vi återigen barnen möjlighet att verkligen uppleva en känd barnboksvärld genom att leka i den. Det är Kulturens sätt att slå ett slag för bokens betydelse, och i utställningen finns också Pettson och Findus-böckerna så att barn och föräldrar kan läsa dem tillsammans.

– Det är en utställning där barnen kan klättra, åka rutschkana och utforska alla rum. Men även om man kan leka så måste man vara varsam med Pettsons alla grejer, säger Johanna Lisberg Jensen.

På samma sätt som med lekutställningarna Emil! och Alfons Åberg fyller år! kommer Kulturen förstås att knyta Pettson och Findus-historierna till sin pedagogiska verksamhet. Det kan till exempel handla om odling, bakning, högläsning, målning, snickrande och uppfinningar. Det kommer att märkas både i Kulturens vanliga program och i Kulturens program för skolorna.

Utställning: Pettson och Findus – en lekutställning

Invigning: Lördagen den 16 april kl 12.30.

Utställningsperiod: 16 april 2016 – 17 april 2017

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund.

Om Kulturen

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som man kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.

Dessutom finns det programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t. ex. Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.

Mer info

www.kulturen.com

  Hotell i Lund

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B i Lund

Källa: Kulturen; bild: Viveca Ohlsson/Kulturen

Andra artiklar