StartStockholmSommarens utmaningar i Stockholm: Trafiktrassel, toabrist och ficktjuvar

Sommarens utmaningar i Stockholm: Trafiktrassel, toabrist och ficktjuvar

Nu börjar turistsäsongen i Stockholm på allvar. Den 3 maj anlöper sommarens första kryssningsfartyg. Vid sommarens slut har runt 250 fartyg med över en halv miljon passagerare kommit till Stockholm. Andra besökare stannar längre. Totalt räknar Stockholm Visitors Board, SVB, i år med fler än 13 miljoner kommersiella gästnätter. Turismen spelar en allt viktigare roll för näringsliv och sysselsättning i Stockholm.

Stockholmsguiderna

Vad önskar och behöver dessa besökare? Några som vet är de auktoriserade Stockholmsguiderna. En enda guide kan möta flera tusen turister på bara en säsong. Guiderna bildar en ovärderlig resurs för att visa Stockholm som resmål.

Auktoriserade Stockholmsguider har genomgått en grundlig utbildning och är auktoriserade av SVB. 361 guider är organiserade i interesseföreningen FSAG (Föreningen Stockholms auktoriserade guider). De talar 28 olika språk, inklusive teckenspråk och syntolkning .

– Vi är ofta den enda stockholmare som en besökare möter på riktigt. Vi auktoriserade stockholmsguider ser till att turisterna har en bra vistelse i staden genom att de får uppleva det de är mest intresserade av. I besöksnäringen är det nog vi guider som kommer besökarna allra närmast, säger Joel Rapi, talesperson för FSAG.

Från stora grupper till enskilda personer

Guiderna arbetar med alla slags besökare, från stora grupper i buss till små skräddasydda guidningar för enskilda personer eller familjer. Den ena dagen kan kunderna vara en grupp på 45 kryssningspassagerare som upptäcker staden genom en panoramatur med flera fotostopp och inköp av souvenirer; nästa dag konsthistoriker som vill se byggnader i nationalromantikens anda, och dagen därpå en familj som framförallt vill shoppa och äta gott.

Stockholm överträffar förväntningarna – men det finns återkommande problem

Besökarna kommer från jordens alla hörn med olika förväntningar. FSAGs medlemmar har stor erfarenhet av vad Stockholms besökare vill med sitt besök och hur de upplever staden. Även om de flesta gäster tycker att Stockholm överträffar förväntningarna finns det dock återkommande problem. Inför årets turistsäsong har FSAG identifierat följande utmaningar:

Trafiktrassel

Ombyggnationen av Slussen orsakar trafiksvårigheter. Dagligen upptäcker tusentals gäster Stockholm per buss. Guider är duktiga på att trots allt trassel runt Slussen hitta sätt att visa staden från sin bästa sida. Det här året lär det bli extrasvårt att undvika att bussarna fastnar i trafiken.

Toabrist

Det finns fortsatt få offentliga toaletter. Jo, även besökare måste gå på toa. Vid några centrala besöksmål, inte minst i Gamla Stan, råder stor brist på offentliga toaletter. Tänk er 40 nyfikna turister som efter en vandring genom stadens historiska kärna känner behovet … Dessutom behöver man mynt till toaletterna, vilket blir besvärligt för många, särskilt besökare som bara stannar över dagen och bara har med sig kreditkort. En god nyhet för säsongen är dock att sju gratis toaletter öppnades i april vid Stockholms slott. (Update 2016-06-17: Och nu ska det finnas upp till 70 självrengörande gratistoaletter fram till nästa år – NEW: 42 free self-cleaning public toilets in Stockholm.)

Ficktjuvar

Ficktjuvarna i Stockholm blir djärvare och ger sig på turister på fler platser. Guiderna varnar och försöker i möjligaste mån skydda turisterna från ficktjuvar. FSAG har ett gott samarbete med polisen i Stockholm kring detta.

Mer info

www.guidestockholm.com

  Hotell i Stockholm

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B i Stockholm

Källa: FSAG

Andra artiklar