StartGöteborgAmerica’s Cup World Series i Göteborg

America’s Cup World Series i Göteborg

Nu förbereder sig Göteborg för ytterligare ett stort seglingsevenemang. Under Louis Vuitton America’s Cup World Series i Göteborg 27-30 augusti kan publiken se världens bästa seglare flyga fram på vattnet.

America’s Cup är en av idrottsvärldens mest prestigefulla tävlingar. Den världscup som nu besöker Sverige för första gången seglas i 45-fot långa katamaraner som ”foilar”, det vill säga att de med hjälp av bärplan lyfter från vattenytan och seglar i upp mot 40 knop.

– Att se båtarna i America’s Cup flyga fram över vattenytan är en häftig upplevelse och jag hoppas många tar chansen. Göteborg och västkusten har etablerat sig som seglingsmetropol med fyra världsevenemang i sommar, säger Max Markusson evenemangschef på Göteborg & Co.

Evenemanget i Göteborg har två centrum – det 50 000 m2 stora evenemangsområdet i Frihamnen och den publikvänliga seglingsarenan i Långedrag. I Race Village i Frihamnen bjuds det in till en folkfest med fri entré för stora och små med serveringar, prova-på aktiviteter och underhållning. Här kan publiken se tävlingsbåtarna när de inte tävlar, komma nära lagens baser samt följa seglarna när de kliver ombord på båtarna och den stora prisutdelningen på söndag. I Race Village kan man också följa den högklassiga TV-produktionen från seglingen på storbildsskärmar. Läs programmet för aktiviteterna i Frihamnen här: http://acws-gothenburg.americascup.com/en/whats_going_on.html

Tävlingsarenan ligger i Långedrag och åskådare på land kommer att komma nära spänningen på havet. Dessutom öppnas Oscar II Fort under tävlingsdagarna (inträde 50 kronor), och här får publiken en perfekt plats att följa seglingen.

Programmet för seglingen

  • Torsdag 27/8 – Tech Day i Frihamnen
  • Fredag 28/8 13.00 – 14.30 – Träningssegling
  • Lördag 29/8 13.00 – 14.30 – Race 1&2
  • Söndag 30/8 13.00 – 14.30 – Race 3&4

Sex lag deltar i tävlingen i Göteborg: Oracle Team USA, Emirates Team New Zealand, Land Rover BAR, Artemis Racing, Softbank Team Japan och Groupama Team France. Det lag som samlar flest poäng på de fyra seglingarna vinner Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg.

Hittills har en deltävling avgjorts i Louis Vuitton America’s Cup World Series och då vann Land Rover BAR med den fyrfaldiga OS-guldmedaljören Ben Ainslie som skeppare. Tävlingen är en del i att utse vilket lag som får utmana de regerande mästarna, Oracle Team USA, om den åtråvärda America’s Cup-bucklan på Bermuda 2017.

America’s Cup World Series poängtabell

  1. Land Rover BAR (Storbritannien) – 19p
  2. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 18p
  3. Oracle Team USA (USA) – 16p
  4. Groupama Team France (Frankrike) – 13p
  5. Softbank Team Japan (Japan) – 13p
  6. Artemis Racing (Sverige) – 11p

Mer info

www.acws-gothenburg.americascup.com kan du läsa mer om lagen, båtarna, tävlingsarenan och programmet i Frihamnen.

Bild överst på sidan visar evenemangsområdet i Frihamnen som det ser ut när America’s Cup World Series i Göteborg avgörs den 27 – 30 augusti.

  Hotell i Göteborg

Boka här: Hotell, vandrarhem, B&B i Göteborg

Källa och bild: Göteborg & Co

Andra artiklar